Ecikliraj logo

Banner 2

Ozaveščevalno - zbiralna nagradna akcija PRINESI STARE BATERIJE

V oktobru 2019 bo v Mestni občini Ljubljana potekala ozaveščevalno-zbiralna nagradna akcija »Prinesi stare baterije«, v kateri se bo zbiralo odpadne baterije in prenosne akumulatorje (OPBA). Akcijo organiziramo, ker veliko OPBA na žalost še vedno konča med mešanimi komunalnimi odpadki ali v napačnem zabojniku za ločeno zbiranje odpadkov ter tako nimajo možnosti, da se reciklirajo. Njihove nevarne sestavine gredo posledično nazaj v okolje, kjer predstavljajo nevarnost zanj. Z akcijo želimo spodbuditi občanke in občane k bolj odgovornemu ravnanju s temi tako malimi, a še kako nevarnimi odpadki ter s pomočjo akcije ozavestiti širšo javnost o tej tematiki.

Trajanje akcije: 1. - 20. oktober 2019
Lokacija akcije: Mestna občina Ljubljana

Organizator akcije: ZEOS, d.o.o.
Medijski pokrovitelj akcije: Radio Ekspres
Partnerji akcije: Mestna občina Ljubljana, JP VOKA Snaga d.o.o., Varta
Častni ambasador akcije: župan Mestne občine Ljubljana, g. Zoran Janković

Akcija poteka v sklopu:

 • 2. Mednarodnega tedna e-odpadkov, ki bo 14. oktobra 2019
 • projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki, katerega sofinancerja sta Ministrstvo za okolje in prostor RS ter EU komisija

KDO LAHKO SODELUJE V AKCIJI IN KAKO

1. OSNOVNE ŠOLE IZ MESTNE OBČINE LJUBLJANA

V akciji lahko sodelujejo vse osnovne šole, ki se nahajajo v Mestni občini Ljubljana, za sodelovanje v akciji se morajo obvezno prijaviti.

Prijavljene šole med seboj tekmujejo v zbiranju starih baterij in se tako potegujejo za tri glavne nagrade. Pri tem jim lahko pomagajo vsi zaposleni na šoli, učenci s starši in njihovimi sorodniki, prijatelji ter sodelavci.

Po prijavi jim organizatorji:

- posredujemo vsa potrebna navodila za zbiranje in beleženje zbranih količin

- posredujemo gradiva za komunikacijo o akciji

- dostavimo na šolo posebne zbiralnike za zbiranje odpadnih baterij.

Zbrane baterije bomo v času akcije prevzemali vsaj 2x/teden, baterije bomo ob prevzemu vsakokrat tudi stehtali in koordinatorju akcije na šoli takoj sporočili zbrano količino, ki jo bo nato sproti vnašal v spletni sistem beleženja zbranih količin.

Nagrade:

Tri najuspešnejše šole bodo po koncu akcije nagrajene z nastopom ambasadorja projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki – glasbenika Zlatka.

Nagrado si bodo prislužile:

 • šola, ki bo zbrala največ odpadnih baterij na šolo
 • šola, ki bo zbrala največ odpadnih baterij na učenca
 • šola, ki se bo po mnenju organizatorjev najbolj potrudila pri komunikaciji akcije po svoji kanalih (po oceni organizatorja akcije)

Učitelji – koordinatorji posamezne šole, brez katerih tega ne moremo izpeljati, bodo nagrajeni z nagradnim paketom

Prijava: Zainteresirane šole svojo prijavo (izpolnjen spodnji obrazec) posredujejo do 16. septembra 2019 na e-naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Natančnejša navodila dobijo po prijavi.

Obrazec: Prijavnica za OŠ.docx

2. POSAMEZNIKI

V akciji lahko sodelujejo tudi vsi posamezniki, ki se bodo v času akcije nahajali v Mestni občini Ljubljana, za oddajo odpadnih baterij bodo imeli na voljo več lokacij.

Svoje stare baterije lahko ob oddaji namenijo izbrani, v akciji sodelujoči, osnovni šoli in jim tako pomagajo do morebitne zmage.

Ob oddaji vsaj 10-ih odpadnih baterij vsak posameznik prejme majhno pozornost in lahko sodeluje v žrebu za večje nagrade. Na vseh spodaj naštetih lokacijah lahko izpolni obrazec, kjer tudi označi kateri sodelujoči šoli namenja svoje odpadne baterije.

Za posameznike prijava ni potrebna. Vsi zainteresirani lahko v času akcije svoje odpadne baterije oddajo na eni izmed zbirnih točk (seznam sproti dopolnjujemo):

 • na Radiu Ekspres (Stegne 21c, 1000 Ljubljana): v času med 1. in 20. oktobrom 2019 od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00
 • na Zbirnem centru Povšetova (Povšetova 2, 1000 Ljubljana): v času med 1. in 20. oktobrom od torka do sobote med 11:00 in 18:00
 • na Zbirnem centru Barje (Cesta dveh cesarjev 101, 1000 Ljubljana): v času med 1. in 20. oktobrom 2019 od ponedeljka do sobote med 6:00 in 20:00
 • na posebnem dogodku v čast 2. Mednarodnemu dnevu e-odpadkov (Kongresni trg, 1000 Ljubljana)* 14. oktobra 2019 med 9:00 in 17:00

*Več o tem dogodku spodaj.

Nagrade:

Vsi, ki bodo v času akcije svoje odpadne baterije prinesli na eno izmed teh lokacij, si bodo lahko prislužili nagrade:

 • vsak prejme ob oddaji vsaj 10-ih odpadnih baterij majico ali odsevnik
 • vsak, ki bo oddal svoje odpadne baterije na eno izmed teh lokacij, bo imel možnost sodelovati v žrebanju za nagradne pakete (žrebanje bo potekalo 1x/teden na Radiu Ekspres, izžrebalo se bo 3 osebe/teden)

2. MEDNARODNI DAN E-ODPADKOV

Letos bo potekal že 2. Mednarodni dan e-odpadkov, in sicer 14. oktobra 2019, z namenom promocije pravilnega ravnanja z električno in elektronsko opremo po vsem svetu. Pobuda je prišla s strani mednarodne organizacije WEEE forum – združenja shem za ravnanje z električnimi in elektronskimi odpadki. V sklopu dogodka želijo z različnimi aktivnostmi dvigniti ozaveščenost posameznikov na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami ter spodbuditi potrošnike k njihovi pravilni oddaji, saj si želijo povečati tudi njihovo ponovno uporabo in reciklažo, tako na dan dogodka, kot tudi v prihodnosti.

V Sloveniji se bomo dnevu oz. e-odpadkom poklonili s posebnim dogodkom v sklopu naše zbiralne akcije starih baterij, ki bo potekal v centru Ljubljane.

PROGRAM 

 • KJE: Kongresni trg, Ljubljana
 • KDAJ: 14. oktober 2019, 9:00 – 17:00*
  *ob 12:00 : obisk župana Mestne občine Ljubljana g. Zorana Jankovića, ki je tudi častni ambasador akcije »Prinesi stare baterije« in ambasadorjev projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki (Zlatko, Andrej Težak - Tešky in Mojca Mavec), ki bodo simbolično odvrgli svoje odpadne baterije v zbiralnik
 • KAJ:
  • zbiranje odpadnih baterij
  • ogled E-transformerja – posebnega ozaveščevalnega vozila
  • zabavno-poučne E-cikliraj aktivnosti
  • zabava z enim izmed tekmovalcev MasterChefa Andrejem Težakom - Teškyem
  • eksperimentiranje s Hišo ekspriementov

KAJ ZBIRAMO V AKCIJI

TIP BATERIJE
OZNAKA
UPORABA
baterija aaa
AA
AAA
AAAA
Igrače, daljinci, fotoaparati,
kalkulatorji, baterijske svetilke,
stenske ure, ...
DC
Baterijske svetilke,
radio, igrače, stenske ure, ...
9V
Medicinski aparati, alarm,
radio, večje igrače, ...
različne
oznake
Ročne ure, kalkulatorji,
medicinski pripomočki,
osebne tehnice, ...
različne
oznake
Prenosni računalniki,
prenosni telefoni, ...