Akcija v Šaleški dolini 2019

Ozaveščevalno-zbiralna nagradna akcija »Napolnimo ulične zbiralnike za stare aparate v Šaleški dolini!« je zaključena.

V sklopu akcije so želeli vse seznaniti z infrastrukturo za oddajo teh odpadkov in hkrati čim bolj napolniti vseh 33 uličnih zbiralnikov, ki stojijo v Mestni občini Velenje in Občini Šoštanj in so namenjeni oddaji le-teh. V nagradni igri, ki je bila del akcije, pa je 10 srečnežev prejelo tudi Gorenjev namizni žar.

Po končani akciji so vse zbiralnike spraznili in ugotovili, da sicer polni niso bili, se je pa količina oddanih odpadkov v ulične zbiralnike na dan v času akcije povečala za dobrih 38%. Opazili so tudi, da se je na posameznih lokacijah zbiralnikov, kjer je bila oddaja malih starih aparatov pred akcijo prej slabša, povečala – nekje tudi za 2-krat ali celo 3-krat več oddanih starih aparatov ali baterij na dan.

***

KDAJ: 25. april – 25. maj 2019

KJE: Šaleška dolina (Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj)

KDO: ZEOS, d.o.o. / Rokometni klub Gorenje Velenje

KAJ: V sklopu akcije si želimo z malimi starimi aparati in odpadnimi baterijami v času enega meseca napolniti prav vse ulične zbiralnike za stare aparate in baterije v Mestni občini Velenje in Občini Šoštanj (33 jih je) do zadnjega kotička.

ZAKAJ: Mali stari aparati in odpadne baterije v gospodinjstvu hitro pristanejo med mešanimi komunalnimi odpadki. Tovrstni odpadki so nevarni odpadki in nepravilno odloženi predstavljajo nevarnost za okolje, surovine, ki se nahajajo v njih pa so za vedno izgubljene.

KAKO:

1. V času trajanja akcije si želimo napolniti vseh 33 zbiralnikov v Šaleški dolini. Nam bo uspelo? Pomagajte nam! Oddajte svoje nedelujoče male aparate in odpadne baterije v enega izmed uličnih zbiralnikov v Mestni občini Velenje ali Občini Šoštanj.

Lokacije uličnih zbiralnikov v Šaleški dolini

- v Mestni občini Velenje: Aškerčeva 3 - bivši samski dom / Cankarjeva 1 in Prešernova 2 / Cesta XIV. Divizije 1 / Efenkova 60 pri OŠ / Foitova 10 / Goriška 46d, novi bloki / Goriška 47 / Goriška 52b, novi bloki / Goriška 65 / Jenkova 17 / Jerihova pri Medvedu (Rakova goša) / Kardeljev trg / Kersnikova 3 / Koželjskega 3 / Lipa 7 pri košu / Merkur Velenje, Cesta Simona Blatnika 17, Velenje / Pesje ob GD / Selo pri Mix-u / Splitska 02 pri košu / Stanetova 2-15-19 / Stritarjeva 1 - pri zbiralnici / Šalek 88 / Šalek 89 / Šalek 98-110 / Šaleška 20 / Šaleška 2a-d / Tomšičeva 21-23 / Tomšičeva 7 / Trubarjeva 22 / Velenje – Podkraj / Vinska Gora

- v Občini Šoštanj: Cesta Talcev (pod graščino) / Tekačeva cesta

Vse lokacije najdete tudi na www.zeos.si

Kaj se lahko odda v ulične zbiralnike

V ulične zbiralnike se lahko odda: male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke …).

V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda v trgovinah z električno in elektronsko opremo (zeleni koti), v okviru lokalnega mobilnega zbiranja (v Šaleški dolini bo skupaj s PUP – Saubermacher, d.o.o. organiziramo v mesecu juniju 2019) ali na zbirne centre. Prav tako v ulične zbiralnike ne sodijo kakršnikoli drugi odpadki.

2. Sodelujte v nagradni igri »Najdi ulični zbiralnik za stare aparate v Šaleški dolini« in osvojite enega izmed 10-ih Gorenjevih namiznih žarov

V nagradni igri lahko sodelujete, če izpolnite prijavni obrazec (obrazec lahko natisnete in ga pošljete po navadni pošti na naslov ZEOS, d.o.o., Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana – Črnuče, s pripisom »Za nagradno igro« ali pa ga izpolnite preko spleta).

Veljajo vsi pravilno izpolnjeni obrazci, ki jih bomo prejeli do 25. maja 2019 do polnoči.

Z nekaj sreče si lahko prižrebate enega izmed 10-ih Gorenjevih namiznih žarov.

Žrebanje bo potekalo 31. maja 2019, izžrebanci pa bodo objavljeni najkasneje 1. junija 2019 na spletnih kanalih obeh organizatorjev ter obveščeni po (v prijavnici navedenih) kontaktnih podatkih.

SLOGAN AKCIJE: Šport in okolje z roko v roki

Da nam bo res uspelo napolniti vseh 33 uličnih zbiralnikov v Šaleški dolini bodo poskrbeli rokometaši Rokometnega kluba Gorenje Velenje, ki bodo kot lokalni prijatelji in podporniki akcije vsak po svojih močeh pozivali svoje sokrajane k sodelovanju. Rokometni klub se želi čim bolj povezati s celotno Šaleško dolino, saj čutijo zaradi velikega lokalnega vpliva na širše množice ogromno družbeno odgovornost in se pri svojih aktivnostih zavezujejo, da poskušajo okolju vrniti, kar jim daje.