Ecikliraj logo

Banner 2

Mobilno zbiranje v Velenju z okolico

Mobilno zbiranje v Velenju z okolico

Odpadna električna in elektronska oprema nastaja v vsakem gospodinjstvu. Gre za aparate, ki sicer za delovanje potrebujejo elektriko ali baterije, vendar so se nam pokvarili ali enostavno postarali in jih več ne potrebujemo.

Pogosto vsebujejo težke kovine in druge snovi, ki so ob nepravilnem rokovanju lahko za naravo zelo škodljive.

V sklopu našega projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki smo razvili poseben mobilni zbiralnik za zbiranje teh odpadkov na terenu, predvsem na podeželju. Vozilo je bilo letos prvič predstavljeno 22. marca ob Svetovnem dnevu voda, v mesecu juniju pa je skupaj s PUP - Saubermacher d.o.o. zbiralo e-odpadke v Šaleški in Zg. Savinjski dolini.

Krajani so lahko tako različne tovrstne odpadke, od majhnih baterij, preko prenosnih telefonov, fenov, mešalnikov in drugih gospodinjskih aparatov, do televizorjev, računalnikov, hladilnikov, pralnih strojev in podobnih velikih aparatov pripeljali na zbirna mesta v občinah Solčava, Šmartno ob Paki, Luče, Šoštanj, Ljubno, Gornji Grad, Velenje in Nazarje ter jih tam brezplačno oddali.

V sklopu mobilnega zbiranja na teh lokacijah smo zbrali 1.310 kg malih aparatov, 14 kg sijalk, 84 kg baterij, 2.115 kg televizorjev in monitorjev, 940 kg hladilno-zamrzovalnih aparatov in 1075 kg velikih gospodinjskih aparatov. Skupaj smo tako zbrali približno 5 ton in pol starih aparatov.

Hvala!

  • 06-velenje-1
  • 06-velenje-3
  • 06-velenje-4